X+Y

Shop

Generatia X

De-a lungul celor 35 de ani de experiență în domeniul viti-vinicol, au fost zeci, poate sute de milioane de litri de vin care mi-au purtat amprenta. Niciunul, însă, nu mi-a creat atâtea trăiri intense precum X+Y. Făurirea acestui vin alături de fiul meu a fost, într-adevăr, o mare provocare, asociată însă cu o mare bucurie în același timp.


Vasilică Munteanu

Mă numesc Vasilică Munteanu și sunt specialist în vinuri de peste 35 de ani.
Sunt născut în anul 1967, astfel fac parte din generația X, sau, precum se spune in popor, generația decrețeilor. O generație pusă la multe încercări, care a văzut și trăit poate prea multe pentru o viață de om.
M-am hotărât să transpun destoinicia, răbdarea și experiența generației noastre într-o sticlă de vin, care să bucure sufletul și să compenseze trecerea anilor.

Destoinicie, răbdare, experiență.

Cum am început?

 
M-am strecurat pentru prima oară pe coridoarele vinului în 1986, angajat fiind la Vinalcool Vrancea. Când am pășit prima oară printre sutele de butoaie și am simțit acel miros specific de cramă am realizat că aceasta îmi va fi meseria.
Au urmat ani de muncă, presărați cu multe amintiri și milioane de litri de vin, care au stat la baza formării mele profesionale. Însă, în tot acest timp a început să prindă contur un vis: să îmi deschid propria cramă, să creez vinuri expresive, care să portretizeze întru totul viziunea mea.
Astfel, în 2001 am achiziționat 8 hectare de viță de vie, de care am avut mare grijă în decursul anilor. Astăzi, aceste 8 hectare stau la baza vinului X+Y.
În 2005 am văzut pentru prima oară în ziar un articol ce făcea referire la aderarea României la Uniunea Europeană. Astfel, în 2006, la 20 de ani de la primul strugure vinificat, am accesat fondurile europene. Proiectul mi-a fost aprobat, iar banca mi-a acceptat creditul.
O cramă nouă, dotată cu utilaje de ultimă generație se ridica în Beciu, Vrancea, la un km de Odobești.
Odată cu venirea fiului meu, am decis să pornim un proiect împreună, un proiect care să ne unească viziunile într-un singur vin: X+Y.
Vă invit cu căldură să îl incercați, să îl povestiți și să vă bucurați.